Loslaten

15 januari 2013

Buiten is het prachtig winter: de witte sneeuw, het ijs waar hier en daar op geschaatst wordt… en binnen is het behaaglijk warm en ben ik op de bank met een kop chocolademelk spontaan aan het overdenken geslagen. Soms geeft reflecteren op een voorbije lastige situatie veel voldoening. Deze keer ging mijn les over loslaten in lastige situaties…

Overdenkingen

Soms kom je in je leven minder leuke dingen tegen. Ik had de afgelopen tijd ook met zoiets te maken. Er is iets dat je graag wilt, maar door externe invloeden of andere partijen is het niet meer mogelijk op de manier zoals je je het had voorgesteld. Dat ken je vast wel. Zo’n situatie waar de belangen van de verschillende partijen niet meer overeen komen. In heb daar aardig over lopen piekeren en stressen in die tijd. Uiteindelijk kwam het zo ver dat er geen weg meer te vinden was die voor beide partijen (in dit geval) te bewandelen was met een goed gevoel. Daarop heb ik besloten om de ander en de situatie zoals die was los te laten en vanuit mijn eigen visie en kracht verder te gaan. Het moment dat ik die beslissing daadwerkelijk nam, voelde ik meteen de positieve, opbouwende energie weer toenemen en ontstond er nieuwe zin om mijn eigen keuzes te maken en acties uit te zetten. Het gaf weer ruimte om voor mezelf uit te maken wat voor mij het beste was, en voelde weer de kracht om vooruit te gaan in plaats van blijven hangen in de vervelende situatie. Het loslaten was niet fijn, maar wat een heerlijk vrij gevoel gaf dat uiteindelijk toch!!

Loslaten en je eigen weg kiezen

Iets loslaten kan heel moeilijk zijn en lukt vaak niet van de een op de andere dag. Er zijn vaak emoties bij betrokken, die niet zomaar uit te zetten zijn. Als het echter uiteindelijk wel lukt, is het vaak toch een enorme opluchting. Als je aan iets (of iemand) vast blijft houden dat niet meer inspirerend voor jou is, niet meer helpend is, niet meer ondersteunend voor waar je mee bezig bent, vraagt dat veel van je energie. Je wordt er moe van, rusteloos, bozig, geïrriteerd…. Deze energie is verspilde energie. Je verliest de energie, die je juist in zou kunnen zetten om je eigen weg krachtig te vervolgen, je eigen keuzes te maken, dat te doen wat voor jou het beste is. Toen kwam het besef: Door vast te blijven houden aan iets, houdt datgene jou op die plek en kom je niet vooruit: je wordt daarmee als het ware door jezelf tegen gehouden!! Dat was voor mij wel even een eyeopener.

Als het wel lukt om iets los te laten, geeft dat letterlijk ruimte en vrijheid om je weer te richten op dat wat voor jou belangrijk is. Je kan – als je eenmaal hebt losgelaten – objectiever naar de situatie kijken en merken dat het een opluchting is dat je daar geen of minder energie aan hoeft te besteden. Dat het goed is zo. In plaats van energie te verspillen, kan je deze inzetten voor nieuwe, mooie, positieve dingen die voor jou goed zijn. Hiermee kom je dichter bij jezelf en dat wat jij wilt (in plaats van vast te blijven zitten aan iets/iemand anders) en zal je je vrijer, sterker en gelukkiger voelen!

Uiteindelijk…

heeft deze hele situatie voor mij een positieve draai gekregen. Ik heb mijn keuzes gemaakt, mijn acties uitgezet waarin ik mijn integriteit, waardigheid en betrouwbaarheid heb kunnen behouden. Ik ben dicht bij mezelf gebleven en heb gehandeld vanuit mijn eigen kracht, kunnen en willen, met respect naar de andere partijen in deze situatie. Alleen al het sterke gevoel dat dat geeft is het meer dan waard geweest. Voor op de korte termijn heeft het wel iets gekost, maar ook een vriendschap verdiept en zijn er juist hierdoor voor de toekomst mooie mogelijkheden gecreëerd, die anders waarschijnlijk niet zouden gaan gebeuren!! Ik zie er naar uit!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

De eerste helleborus in bloei in mijn tuin; heeft ie zich toch maar mooi niet tegen laten houden om op te komen, ondanks de vrieskou en het pak sneeuw op zijn kop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *