Paardencoaching – coaching met het paard als spiegel

spiegelpaarden

Hoe werkt paardencoaching?

In de natuur leven paarden in kuddes, omdat ze samen sterker zijn dan alleen. Ze zijn binnen de kudde afhankelijk van elkaar en hebben ook verschillende rollen. Het ene paard is bijvoorbeeld meer leidend en het andere volgend. Het is belangrijk dat ieder kuddelid gezond is, zodat het kan mee vluchten als er gevaar dreigt.

Paarden screenen hun omgeving voortdurend op gevaar, dat is hun instinct, ook al staan ze in Nederland veilig in een wei of stal. Zodra je als mens bij een paard in de buurt komt, zien ze jou als onderdeel van hun kudde en word je ook ‘gescreend’ of gespiegeld.

Spiegelen is hoe paarden proberen te steunen en door middel van lichaamstaal vertellen ze elkaar wat ze nodig hebben. taal waarmee paarden ons duidelijk maken wat ze waarnemen bij elkaar en bij jou, als je in hun kudde stapt. Ze spiegelen wat er bij jou van binnen leeft, en nemen dan een positie in ten opzichte van jou, naar gelang wat ze bij je opmerken. Dit kan iets zijn waar je je al bewust van bent, bijvoorbeeld onzekerheid of verdriet. Het kan ook iets zijn waar je je nog niet bewust van bent.

Het spiegelgedrag van het paard kan je zo helpen om jezelf beter te leren kennen of te leren voelen wat het paard al heeft gevoeld. Hoe dat kan? Paarden hebben niets met rationele gedachten die je belemmeren, ze reageren vanuit hun natuur op wie je bent. Paarden oordelen niet en laten puur zien wat er door ze waargenomen wordt. Daarnaast beschikken dieren over het algemeen over een vermogen om mensen te kalmeren en met behulp van interventies zijn ze heel erg behulpzaam in het (her) ontdekken dat je waardevol bent. Vanuit deze basisovertuiging is het dan ook een stuk makkelijker om te leren omgaan met de uitdagingen die het leven ons brengt.

Hoe wordt er gewerkt?

In het werken met kinderen en jongeren wordt op een speelse manier het spiegelend vermogen van de paarden ingezet. Bij volwassenen wordt ook vooral gewerkt met het reflectie. Afhankelijk van de leeftijd van het kind/jongere wordt het reflectief vermogen gebruikt om te onderzoeken wat het gedrag van het paard kan zeggen over jou en kan er praktisch geoefend worden met nieuw gedrag.

Denk hierbij aan vaardigheden als grenzen aangeven, grenzen accepteren, plannen, organiseren, beurt verdelen, omgaan met teleurstelling en flexibiliteit. Ook werkgeheugen, plannen en organiseren kan worden geoefend met het werken met de paarden. Het werken met de dieren vindt vooral plaats naast het dier en je hoeft geen ervaring te hebben met paarden.

Paarden zijn ontzettend intuïtief en voelen stemmingen en bijbehorende energie feilloos aan. Door deze te spiegelen, worden ons direct duidelijke boodschappen gegeven.  Als coach/therapeut help ik met de vertaling van deze boodschappen en begeleid in het proces om je weer meer in verbinding te brengen met wie je zelf bent.

Coachen met paarden betekent snel naar de kern – en daarmee naar meer ontspanning, inzichten en mogelijke oplossingen!

Ik ben dus ook blij om de paarden in te kunnen zetten;

  • in trajecten met kinderen of volwassenen
  • afwisselend met ‘gewone’ coachsessies
  • met groepen/teams
  • in workshops

Het is aan de spiegel en de weerkaatsing ervan, dat men zich bewust kan worden